Artiklen indeholder reklamelinks
Der er ikke noget til at ødelægge en god dag som træthed. Dårlig nattesøvn tærer både på energien og humøret, ligesom det har adskillelige helbredsmæssige indvirkninger også. Det er med andre ord hamrende vigtigt at få en god nats søvn – hver nat, helst.
Hvis du døjer med problemer med din nattesøvn, findes der et hav af tilbud om alt lige fra zoneterapi og akupunktur til lægemidler, der kan hjælpe dig. I den billigere og mindre risikable afdeling findes kosttilskud, som du kan tage for at sove bedre: Baldrian og humle, magnesium og pebermynteolie.
Baldrian og humle
Baldrian og humle fås både hver for sig i form af blot baldrian eller i en samlet pakke. Begge dele har dog beviseligt nogle gavnlige effekter, når det kommer til nattesøvnen. Baldrian er udvundet af roden på planten valerina, og man har gennem mange år anvendt baldrian som et afslappende middel. Baldrian fås i godnat-te, men kan også indtages i pilleform.
Du har nok hørt om en godnat-bajer – og der kan være noget om snakken. Humle, der er en af de smagsgivende bestanddele i øl, har nemlig også en søvndyssende virkning. Gennem tiden har man kunnet konstatere, at håndtering af humlehøsten indendørs havde en særdeles beroligende effekt.
Et tilskud med baldrian og/eller humle en halv time før sengetid hjælper angiveligt til at give dig ro i kroppen. Den tunge fornemmelse i kroppen skal gerne hjælpe med at overbevise hjernen om, at det altså er sengetid nu. Det er en god idé at prøve med kosttilskud som baldrian og humle, før man tyr til medicin.
Magnesium
Magnesium som kosttilskud kan også være en god idé for dig, der lider af uro i kroppen og rastløshed før sengetid. Nogle mennesker, der har problemer med at falde i søvn om aftenen, har rigtig meget uro i kroppen, og her kan det faktisk være mangel på magnesium i kroppen, der spiller ind.
Magnesium bidrager desuden til at opretholde en god og normal knoglesundhed og har en lille effekt på kroppens stofskifte. Magnesium hører nemlig til i knoglerne, og har også betydning for vedligeholdelsen af ens tænder, samt nerve- og muskelfunktion. Især sidstnævnte er noget af det, som faktisk kan føre til uro i kroppen ved sengetid.
Pebermynteolie
Hvis du som følge af muskelsmerter og ømme muskler, kan du indgnide pebermynteolie for en beroligende og afslappende effekt på musklerne. Her er altså ikke tale om et kosttilskud til at spise, men et naturlægemiddel. Pebermynteolie har den effekt, at det både virker varmende på musklen og kølende på selve overfladen.
Hvis du desuden smører noget pebermynteolie på brystet, medvirker det til, at man hoster, snotter og måske snorker mindre. Så hvis du er syg med hoste eller forkølelse, kan pebermynteolie på brystet hjælpe dig gennem natten.
Du kan desuden også bruge pebermynteolien som en massageolie, dog er det bedst at fortynde forholdsvist, så du bruger dråberne af pebermynteolie sammen med en neutral olie. Pebermyntens duft kan godt blive for meget og for krads, hvorfor det anbefales at fortynde olien på denne måde.
Ved at bruge pebermynteolien i forbindelse med massage, får du både pebermyntens gode virkninger, samt en massage, der kan gøre dig tilpas afslappet før sengetid til at du forhåbentlig falder hurtigere i søvn. Fører massagen til sex, er dette også noget, som kan give mange en bedre nattesøvn.