Overblik over kosttilskud

En sund og varieret kost er den bedste måde at få en sund balance i kroppen. Alligevel tager rigtig mange mennesker den ene eller anden form for kosttilskud. Ofte ses indtag af proteiner og fiskeolie i forbindelse med træning. Selvom man lever sundt og godt risikerer man nemlig alligevel, at der er noget, som man ikke helt får nok af. Som mennesker er vi også forskelligt indrettede, og vores kroppe har gennem tiden forskellige behov for tilskud. Gravide har for eksempel godt af et tilskud med folsyre.

Multivitaminer

I gamle dage skulle man blot huske at tage sin vitaminpiller, og så var man godt dækket ind. I dag er kosttilskud lidt af en jungle, og de fleste forbinder ordet kosttilskud med noget helt andet – nemlig kosttilskud i forbindelse med træning, som er en videnskab for sig selv.

Multivitaminer er dog stadig gode at tage, da rigtig mange af os, trods vores aspirationer, ikke lykkes med at spise helt så varieret og sundt, som vi gerne ville. Vi kommer derfor i mangel af nogle af de vitaminer, der følger med de fødevarer, som vi måske er slemme til at gå udenom. Multivitaminer indeholder en lang række nødvendige vitaminer og mineraler og kan dække de flestes behov for almindeligt tilskud.

Heriblandt kan nævnes B vitaminer, som fås gennem protein fra kød. Det kan være svært at få B vitamin nok, hvis man ikke spiser så meget kød. Ligeledes lider rigtig mange danskere af underskud af D vitamin, fordi vores somre ikke er så lange, mens vores vintre til gengæld er det. Mange vitaminpiller indeholder ekstra meget D-vitamin, som er vigtigt for kroppen at få.

Fiskeolie

Fiskeolie har nu været hypet gennem mange år, og selvom nogle vil mene, at der ikke rigtig er noget om snakken, er der altså gjort så meget forskning i netop fiskeolie – omega 3 og 6-fedtsyrer – at det ikke blankt kan afvises, at fiskeolie har en gavnlig effekt.

Omega 3 er en essentiel fedtsyre, som kroppen ikke selv kan danne, men som er vigtig for dens funktion. Omega 3 fedtsyrer skal derfor indtages gennem kosten, og fås bedst gennem fisk – eller fiskeolie! Omega 6 fedtsyrer er ikke nær så sundt eller godt for kroppen. Til gengæld fortynder indholdet af omega 6 fedtsyrer smagen af fisk. Smagen af fisk er nemlig bundet til omega 3 fedtsyrer, og derfor er det svært at fremstille god fiskeolie med kun omega 3.

Proteinpulver

Proteinpulver og -barer er noget af det mest hypede i tiden. Det kommer sig af, at protein er nødvendigt for at kroppen kan opbygge nyt muskelvæv. Ved hård styrketræning nedbrydes muskelvævet, og under restitutionen genopbygges muskelvævet – til den proces skal kroppen have noget materiale at bygge med.

Derfor indtager mange, der styrketræner, store mængder af protein både før og efter træning. Om effekten heraf rent faktisk er så stor, som det siges, findes der ikke tilstrækkelig forskning til at underbygge. Protein kan også fås på mange naturlige måder gennem kosten.

For ældre eller syge mennesker kan et kosttilskud med forhøjet protein dog være nødvendigt. Mange ældre og syge har nemlig problemer med at få nok mad indenbords, og derfor er det vigtigt, at den smule, de kan spise, indeholder en fornuftig sammensætning af proteiner, fedt og kulhydrater.