Artiklen indeholder reklamelinks

D-vitamin er godt for mange ting, og derfor er det også vigtigt, at man sørger for at opretholde et normalt D-vitaminniveau, og sørger for at få tilstrækkeligt med D-vitamin i hverdagen.

Men når sommerhalvåret afsluttes, og vinterhalvåret står på hæld, er der mange der oplever, at deres D-vitamin niveau falder. Mange danskere har derfor et lavt D-vitamin niveau og lider af D-vitaminmangel – specielt i vinterhalvåret – uden at de er klar over det.

Herunder kan du blive klogere på, hvorfor D-vitaminer er vigtige, og hvorfor man bør tage tilskud ad D-vitamin, hvis man har D-vitaminmangel.

Det er D-vitamin godt for

D-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, der hjælper kroppen med at optage den calcium, som tilføres, når vi eksempelvis drikker et glas mælk. Derudover er D-vitamin nødvendig for en normal celleudvikling og vedligeholder knogler, muskelfunktionen og tænder.

Den vigtigste kilde til D-vitamin er gennem solen, men derudover kan D-vitamin også findes i fede fisk og i mindre grad i kød, æg, ost og mælk. Særligt ældre kan have D-vitaminmangel, men hvis man ikke får tilstrækkeligt med sollys, eller ikke får tilstrækkeligt med D-vitamin gennem kosten, kan man også opleve at få D-vitaminmangel.

Har man mangel på D-vitamin i en længere periode, øges risikoen for, at man får knogleskørhed, når man bliver ældre. Samtidig kan D-vitaminmangel medvirke til, at man får forhøjet blodtryk, hjerte-kar-sygdomme og type-1 sukkersyge.

Symptomer på D-vitamin mangel

D-vitaminmangel kan være svært at opdage, medmindre man får det undersøgt hos lægen. Her kan man få en blodprøve, der viser, om man har et lavt D-vitamin niveau. Har man mistanke om D-vitaminmangel, kan det derfor være en god idé at få et undersøgt hos lægen, og ellers holde øje med om man oplever nogle gener, der kunne være et symptom på D-vitaminmangel.

Har man haft D-vitaminmangel gennem en længere periode, kan symptomerne vise sig ved, at man er træt og har ondt i muskler. I sværere tilfælde kan man også opleve nedsættelse af knoglestyrke og knoglemængde, knoglebrud eller svækkelse af muskler.

Mange får desuden depressive tanker, når de har D-vitaminmangel, hvilket i nogle tilfælde bliver tolket af læger som depression. De depressive tanker forsvinder dog, når personen får behandling med D-vitamin, og der er derfor ikke tale om en psykisk sygdom. Vitamin D-mangel kan på den måde muligvis også kædes sammen med fænomenet vinterdepression.

Få ekstra med D-vitamin i vinterhalvåret

Mange oplever, at de har D-vitamin mangel – specielt i vinterhalvåret. Det skyldes blandt andet, at solen er den vigtigste kilde til vitaminet, og at D-vitamin dermed især i Danmark kan være vanskeligt at få tilstrækkeligt af uden for sommermånederne.

I vinterhalvåret er det derfor vigtigt at få tilstrækkeligt med fødevarer, der indeholder D-vitamin. Får du ikke nok med D-vitamin gennem din kost, kan du med fordel tage et kosttilskud med D-vitamin i vinterhalvåret for at få dækket dit behov for D-vitamin.

Der findes mange forskellige mærker, der sælger kosttilskud med D-vitamin. En af dem er Apovit, som har lavet en lang række af vitaminpiller og kosttilskud med forskellige tilskud af vitaminer og mineraler. Apovit har blandt andet også lavet kosttilskud med D-vitamin i forskellige styrker, så der er til ethvert behov, uanset hvilken styrke man har brug for.