Artiklen indeholder reklamelinks

Har du styr på, hvordan du får alle de vitaminer, du har brug for? Det kræver faktisk en dedikeret indsats at sikre sig, at man får hele paletten af vitaminer og mineraler. At samle sig om at få styr på sine vitaminer kan godt være svært, fordi man mangler et ægte incitament til at gøre det – man skal ligesom vide, hvorfor det er så vigtigt at få sine vitaminer.

Hvorfor skal man undgå vitaminmangel?

Der findes mange forskellige vitaminer: A, B1, B2, B3, B5, B6, B12, C, D, E og Folsyre (B9) m.fl.. Man kan være i underskud af dem alle sammen uafhængigt af de andre, og symptomerne på mangel varierer fra vitamin til vitamin. Konsekvenserne er derfor også forskelligartede, og det varierer, hvor alvorlige de er.

Symptomer som hårtab, energimangel, muskelkramper og grimme negle ses ofte, men også mere alvorlige symptomer som dårlig kirtelfunktion ses.

Desuden hænger vitaminer sammen med alt andet i kroppen. Ordet vitamin er desuden sammensat af ordene vita og amin. Vita betyder liv, og amin er betegnelsen for en kemisk forbindelse, der er afledt af ammoniak. Ordets første del antyder altså, at vi har at gøre med noget ”vitalt”, altså livsvigtigt.

Vitaminer er med andre livsnødvendige næringsstoffer, som vi har brug for i bestemte mængder, for at kroppens øvrige funktioner fungerer, som de skal. Når vi mangler vitaminer, oplever vi symptomer, der skal advare os om, at der sker nogle farlige forandringer.

Eksempler på symptomer på vitaminmangel

 

find den rigtie vitamin herI den vestlige verden er det svært at få vitaminmangel, da vi generelt ikke sulter. Desuden er mange fødevarer kunstigt beriget med ekstra vitaminer, så vi på den måde får ekstra vitaminer, selvom vi ikke spiser så sundt, som vi burde. Det er dog ikke umuligt at nå en mangeltilstand.

  • A-vitamin: Ved mangel på A-vitaminer påvirkes synet. Natteblindhed er et symptom på mangel på A-vitaminer. Også hornhindeløsning kan være et symptom. A-vitaminer fås gennem især gulerødder, der indeholder et højt niveau af betacaroten, som er et A-vitamin.
  • B6-vitamin: Blodmangel kan blandt andet skyldes mangel på jern, B6-, B9- og B12-vitamin og folinsyre. Blodmangel er en tilstand, hvor der bliver forholdsvist færre røde blodlegemer i blodet. Blodmangel kommer til udtryk ved bleghed og energimangel.
  • C-vitamin: Ved C-vitaminmangel er skørbug et alvorligt symptom. Før i tiden var det en meget almindelig sygdom på længere skibsrejser, hvor folk ikke fik frisk frugt og grøntsager i flere måneder ad gangen. Her blev kartoflerne, med deres lange holdbarhed, redningen.
  • Folinsyre, B9-vitamin: Mangel på B9-vitamin kan give neuralrørsskader hos nyfødte. Det er en meget farlig skade, og derfor bør alle gravide tage et tilskud af folsyre allerede i god tid før, de bliver gravid, hvis de planlægger det.

Der er altså mange gode grunde til at sørge for at spise sundt og varieret, så man får sit daglige vitaminbehov dækket. Hvis man imidlertid er kommet frem til den erkendelse, at man ikke lykkes med at spise sundt og varieret nok, og man samtidig oplever symptomer som træthed og muskeltræthed, kan det være en fin løsning at spise sine vitaminer i pilleform.

Et nyt produkt på markedet for kosttilskud gør det nemt at huske sine vitaminpiller. Det er mærket DayDose, der sælger vitaminer som dagsportionspakkede blisterpakker. Mærket har vundet en pris for bedste produktdesign.