Artiklen indeholder reklamelinks

Kosttilskud er fødevarer, der har til formål at tilføje vitaminer og mineraler til det normale kostindtag. Kosttilskud er koncentrerede kilder til næringsstoffer med en fysiologisk eller ernæringsmæssig virkning. Fås både som væske og pulver. Vær opmærksom på, at kosttilskud ikke skal anses som hverken lægemidler eller naturlægemidler, men som et supplement.

Kosttilskud bliver imidlertid rent lovgivningsmæssigt betegnet som ’mad, hvor naturlægemidler bliver opfattet som ’medicin’. Der er på nuværende tidspunkt 1000+ kosttilskudsprodukter på det danske marked, og de administreres af Fødevarestyrelsen under Fødevareloven. Lovkravene er ikke på samme niveau som naturlægemidler og lægemidler. Det vil sige, at fremstilling, farmaceutisk kvalitet og klinisk effekt ikke skal leve op til samme standard, men bliver tjekket for farlige stoffer.

Kosttilskud til hvem og hvorfor?

Mange personer har godt af kosttilskud, hvis de fx mangler nogle stoffer, der resulterer i træthed, eller har problemer med maven. Her kan kosttilskud som fiberhusk, magnesia, fiskeolie og D-vitamin have en positiv effekt.

Ældre mennesker (70+), der typisk er småtspisende, kan med fordel tage et multivitamin-mineralpræparat og/eller 20 mikrogram D-vitamin og dagligt calciumtilskud på 800-1000 milligram.

Børn fra uger til 2 år anbefales at få et dagligt tilskud på 10 mikrogram D-vitamin. Vær opmærksom på, at børn tidligst kan indtage tabletter fra 1½ årsalderen, eller kan der være risiko for kvælning.

kosttilskuds tableter og frugtHvad indeholder kosttilskud?

De klassiske kosttilskud er baseret på vitaminer og mineraler, andre indeholder plantestoffer eller fedtsyrer. Normal dosering af vitaminer og mineraler går under kategorien kosttilskud. Når doseringen bliver højere, bliver det betragtet som medicin.

Har kosttilskud en effekt?

Producenten eller leverandøren må ikke reklamere med at et givent produkt kan forebygge, lindre eller gaven sygdomme eller symptomer. Det har dog ikke forhindret utallige virksomheder i at føre falsk markedsføring.

Kosttilskudsbranchen har stort set altid være plaget af useriøse og fidustilbud fra virksomheder, der gik efter hurtig og nem profit. Slankemidler er evigt tilbagevendende kosttilskud, ofte med vildledende og uholdbar markedsføring, der typisk referer til ’videnskabelige studier’. Disse såkaldte ’studier’ er sandsynligvis taget ud af kontekst eller direkte løgn.

Når kosttilskud ikke må have en produkttekst eller indlægsseddel, der fortæller, at produktet har en effekt på sygdomme, betyder det ikke om det virker eller ej. Flere kosttilskud har veldokumenterede medicinske effekter, men det må ikke markedsføres.

Når det er sagt, er der flere veldokumentrede produkter på markedet, der har en positiv effekt. Proteinpulver, kreatin, ginseng, koffein, vitaminer/mineraler, fiskeolie er blandt andet populære.

Styrketræning og kosttilskud

Aktive sportsfolk og fitnessudøvere anvender ofte proteinpulver efter træning, da musklerne er nedbrudt, og kroppen har brug for opbyggelse og næringsstoffer i form af protein. Får du kulhydrater i kombination med protein, bliver proteinet optaget bedre i kroppen.

Baseret på mængde, er proteinpulver umiddelbart det mest solgte kosttilskud i Danmark på nuværende tidspunkt. Protein består af aminisyrer, der er kroppens byggesten. Vores væv fx hård, hud, negle, organer og muskler er bygget af protein.