Artiklen indeholder reklamelinks
Det er sundt at spise fisk, og vi skal helst gøre det flere gange om ugen. Det er måske lidt besværligt tidsmæssigt at skulle nå at kokkerere fisk, samtidig med at rigtig mange ikke bryder sig om det. Derfor er flere og flere danskere begyndt at benytte sig af fiskeolie. Et tilskud af de omega-3 fedtsyrer, som er livsnødvendige for vores ve og vel, og som skal indtages, da de ikke findes naturligt i kroppen.
Før man vælger at hoppe med på kosttilskud-bølgen er der nogle aspekter, som man skal være opmærksom på. Det er nemlig ikke alle fiskeolietilskud, der er af samme kvalitet – og det handler om for dig at vælge de sundeste produkter, så du får mest muligt ud af det.
Et vidundermiddel
Helt grundlæggende er fiskeolie et slags vidundermiddel, hvis man skal stole på alle de mange studier, der er foretaget i forbindelse med netop dette emne. Men der er altså stor forskel på kvalitet – og dermed også på virkningen.
Først og fremmest har fiskeolie en anti-inflammatorisk virkning, hvilket gør, at det har en evne til at bekæmpe forskellige former for betændelsestilstande – herunder leddegigt, slidgigt og akne, samt mindre betændelsestilstande i forbindelse med overbelastning af skulder og led.
Derudover kan indtagelse af fiskeolie også sænke dårligt kolesterol i blodet, og kan derved beskytte mod forskellige hjertekarsygdomme. Fiskeolie har en positiv indflydelse på vores mentale sundhed, og kan være med til at forbedre vores hukommelse og indlæringsevne og kan i nogle tilfælde endda helbrede depression.
Udover de mentale forbedringer kan indtagelse af fiskeolie beskytte mod brystkræft, tarmkræft og prostatakræft. Derudover kan et dagligt tilskud af fiskeolie forebygge og reducere diabetes samt give en hjælpende hånd til vægttab.
3 vigtige parametre
Der er altså enormt mange gode grunde til at benytte fiskeolie som et supplement til sin daglige kost. Selvom det lyder lidt som et vidundermiddel, behøver det ikke at være det. Tilskuddets virkning kommer nemlig meget an på kvaliteten af produktet, og netop kvaliteten er der stor forskel på hos de forskellige producenter. Før du investerer i fiskeolie, er der især tre parametre, du bør være opmærksom på:
- Renhed
Fiskeolie kommer fra de fede fisk, da det især er dem, der indeholder omega-3 fedtsyrerne. Det er desværre også dem, der ofte er forurenet af giftstoffer som eksempelvis kviksølv. Indholdet af giftstoffer afhænger af, hvor fiskene har levet. Mange eksperter mener, at fisk, der er fanget i det sydlige ocean, er de bedste til fremstilling af fiskeolie.
Det du skal være opmærksom på er, at fiskeolieproducenten kan garantere for, at produktet er renset for tungmetaller og pesticider. Alt dette er normalvis oplyst på producentens hjemmeside – så det er altid en god idé at tjekke den, inden man investerer i fiskeolien.
- Friskhed
Udover at sikre sig at fisken ikke er forurenet, er det også en god idé at undersøge fiskeoliens friskhed. Det er vigtigt, at produktet ikke er blevet oxideret, da det gør den harsk. Hvis produktet er harsk, dannes der frie radikaler i kroppen, hvilket kan medføre, at cellernes immunforsvar bliver undertrykket og ødelægger cellestrukturen. Derudover kan et harsk produkt også skabe inflammationstilstande i kroppen. Dette kan have forskellige konsekvenser – og i værste tilfælde føre til alvorlige sygdomme såsom kræft, åreforkalkning og blodpropper.
Der benyttes normalvis tre forskellige måleenheder, når det kommer til at vurdere en fiskeolies såkaldte harskhed:
1) Peroxidtallet
2) Anisidin-niveauet
3) Totoxtallet
- Koncentration
Det sidste parameter som man skal være opmærksom på, er produktets koncentration. På den måde finder man ud af, hvor meget man i virkeligheden får for pengene.
Koncentrationen tjekkes ved at erfare hvor meget EPA og DHA tilskuddet indeholder. Disse er de aktive og virksomme stoffer i fiskeolieprodukterne. Mængden af de virksomme stoffer er som regel oplyst på etiketten.
Fiskeolie kan altså være et såkaldt vidundermiddel, såfremt du er påpasselig med, hvilke produkter du køber, og fra hvilke producenter. Hvis du blot køber det billigste, er der altså en risiko for, at det kan være skadeligt. Såfremt du er i tvivl, kan du altid spørge på apoteket.