Artiklen indeholder reklamelinks

Rigtig mange får ikke den nødvendige kalk, som de har brug for. Voksne bør dagligt indtage 800-1000 mg kalk, mens unge i voksealderen og ældre over 65 år bør indtage 1200-1500 mg kalk dagligt.

Det er dog langt fra alle, der får den rette mængde kalk, og rigtig mange – især den lidt ældre generation -lider af kalkmangel. Mange kan derfor have brug for og have stor gavn af at få et ekstra tilskud kalk.

Men hvorfor er kalk så nødvendigt? Det får du svaret på her.

Hvorfor er kalk vigtig

Calcium eller kalk er vigtige mineraler at have i kroppen, da de er med til at opretholde sunde og stærke knogler. En voksen person har normalt ca. 1.200 til 1.400 gram kalk i kroppen, hvor 99 % af denne kalk udgøres af knogler og tænder.

Alle mennesker har behov for kalk for at opretholde stærke og normale knogler. Får man ikke tilstrækkeligt med kalk kan det lede til kalktab og øget risiko for knogleskørhed. Derfor bør alle uanset alder dagligt indtage kalk. Det er dig især unge i voksealderen, der har behov for kalk, da det er under væksten, at knoglerne opbygges. Men også voksne over 65 år har især behov for kalk, da mangel på kalk kan resultere i en række sygdomme, herunder blandt andet knogleskørhed.

Kalk findes i mange madvarer og i mejeriprodukter, herunder blandt andet broccoli, bønner, mælk og ost. En almindelig dansk kost indeholder derfor omkring 300 mg. kalk uden mejeriprodukter. Men for at opretholde dit kalkniveau kan det dog være en god idé at supplere din kost med mejeriprodukter som mælk og ost på en daglig basis.

Kalk og D-vitamin

Det er rigtig vigtigt at få kalk, men for at kalk skal have den rette virkning, er det nødvendigt, at man også får nok D-vitamin. Kalk optages ikke optimalt fra tarmen, hvis man er i underskud på D-vitamin. Det er derfor afgørende, at man også får nok D-vitamin enten ved at spise fisk eller gennem solens stråler.

Får man ikke tilstrækkeligt med kalk eller D-vitamin, har man som sagt risiko for at få kalktab og øget risiko for at få knogleskørhed. Alligevel er der rigtig mange danskere der ikke får dækket deres behov – enten fordi man ikke kan lide eller ikke kan tåle mejeriprodukter og fisk.

Hvis din kost er for ensformig eller du ikke får nok animalske produkter som fisk, mælk og ost kan det give kalkmangel. Det problem kan dog løses ved at tage kalk som kosttilskud.

Oprethold knoglerne og forebyg knogleskørhed

Kalktabletter som kosttilskud er en god kilde til kalk, hvis man ikke får tilstrækkeligt med kalk gennem kosten eller andre steder fra. Her er det dog især vigtigt at du vælger kalktabletter, der også indeholder D-vitamin, da du kan risikere at kalken bliver optaget dårligt, hvis du samtidig har mangel på D-vitamin.

Heldigvis indeholder de fleste kalktabletter også D-vitamin. UniKalk kalktabletter er et godt valg, hvis du leder efter et kosttilskud med kalk som supplement til din daglige kost med. UniKalk indeholder også D-vitamin i forskellige styrker, så du kan finde netop det kosttilskud, der passer til dit behov.

Undersøgelser viser, at risikoen for eksempelvis at få knoglebrud reduceres med 15 % og risikoen for hoftebræk reduceres med 30 %, hvis man får nok kalk og D-vitamin. Det kan derfor være en rigtig god idé at huske at få tilstrækkeligt med kalk og D-vitamin – enten gennem kosten eller som kosttilskud – hvis du gerne vil have sunde og stærke knogler og forebygge kalktab og knogleskørhed.