Artiklen indeholder reklamelinks
Kroppens blodtryk afhænger af, hvor stor en kraft hjertet udøver, når blodet, via kredsløbet, bliver pumpet rundt i kroppen. Forhøjet blodtryk sker, idet blodet bliver presset igennem pulsårerne med et højere tryk end normalt. I de fleste tilfælde kendes årsagen til det forhøjede blodtryk ikke, mens det i andre tilfælde kan skyldes blandt andet kroniske nyresygdomme eller hormonelle forstyrrelser. Det kan være en god idé at foretage en blodtryksmåling hjemme, da blodtrykket, hos nogle mennesker, stiger i forbindelse med lægebesøg. Hvis man, også derhjemme, har et forhøjet blodtryk, findes der flere forskellige behandlingsmuligheder. Konsulter med egen læge eller spørg eventuelt på et lokalt fysisk apotek som eksempelvis Bruuns Apotek i Aarhus C omkring behandlingsmulighederne.
ACE-hæmmere
Denne behandlingsmulighed er den mest udbredte i forbindelse med forhøjet blodtryk. I kroppen omdannes stoffet angiotensin 1 naturligt til angiotensin 2. Omdannelsen sker ved hjælp af et enzym, som ACE-hæmmerne sætter en stopper for, og bremser på den måde processen.
Angiotensin 2 bevirker blandt andet, at blodkarrene trækker sig sammen, og at blodvolumen stiger. Disse konsekvenser er, sammen med en række andre, med til at påvirke blodtrykket, og derfor er denne behandlingsmulighed udbredt. Der findes dog, ligesom med andre medicinformer, meget få bivirkninger, som man skal være opmærksom på. Dog kan man, som følge af at have indtaget ACE-hæmmere, opleve tør hoste eller smagsforstyrrelser. Derudover kan man opleve allergi overfor det virksomme stof. Det er derfor vigtigt at man, i samarbejde med sin læge, finder frem til både den rette dosis og behandlingsform. Det kan være en fordel at starte med en lav dosis, som gradvist justeres op, til blodtrykket igen er normalt.
Betablokkere
Denne behandlingsform benyttes til flere forskellige sygdomme som blandt andet forhøjet blodtryk, grøn stær eller åreknuder i spiserøret. Derudover kan den også virke forebyggende mod migræne.
Betablokkere blokerer betareceptorerne i hjertet, og nedsætter på den måde hjertets rytme samt den mængde af blod, der passerer hjertet. Ved at blokere stimulation af betareceptorerne nedsættes blodtrykket i takt med hjertets frekvens og kontraktionskraft. På samme måde som ACE-hæmmerne skal man starte ud med en lav dosis, som langsomt kan forøges. I forbindelse med indtagelse af betablokkere kan bivirkningerne være træthed, svimmelhed, kvalme eller diarré. Derudover kan depression og impotens hos mænd også forekomme som følge af betablokkere. I disse tilfælde er det naturligvis en god idé at skifte til et andet præparat. Hvis et skifte bliver aktuelt, er det en fordel at nedtrappe blidt for at undgå hovedpine, svedeture eller trykken for brystet.
Udover ACE-hæmmere og betablokkere findes der også:
- Calciumantagonister
- Digoxin
- Kolesterolsænkende midler
- Nitrater
- Vanddrivende medicin
Så på trods af, at de førstnævnte behandlingsmuligheder er de mest brugte, findes der også andre muligheder til dig, der er plaget af forhøjet blodtryk. Undersøg hvilken der passer bedst til dig og konsulter derefter med egen læge. På Bruuns Apotek i Aarhus C, kan man også få gode råd og vejledning i forbindelse med forhøjet blodtryk.