Artiklen indeholder reklamelinks

Fødevarestyrelsen anbefaler, at vi indtager ca. 350g fisk om ugen, svarende til to gange fisk som hovedret i løbet af en uge. Fisk er rigtig sundt for vores krop og indeholder rigtig mange gode næringsstoffer. Dog er der mange, der ikke opnår det anbefalede indtag. Det kan der være flere årsager til.

I en travl hverdag kan det være svært at huske på fisken eller at finde inspiration til at lave spændende retter med dem. Det kan også være, at du måske slet ikke bryder dig om smagen af fisk, og det er her, fiskeolien kommer ind i billedet.

Men når vi kigger på fiskeolier, findes der et hav af forskellige mærker med forskelligt indhold og des lige, som der skal tages stilling til. Så hvordan udvælger du den bedste fiskeolie til dit behov? Vi guider dig, så du ved, hvad du skal se efter, næste gang du køber fiskeolie.

Hvad er fiskeolie?

Fiskeolie er omega-3 fedtsyrer, også kaldet EPA og DHA. Disse fedtsyrer er flerumættede fedtsyrer, og er essentielle for vores kroppe og helbred. Omega-3 findes ikke naturligt i vores krop, og det er derfor nødvendigt at tilføre fedtsyrerne udefra, dvs. gennem vores kost eller som kosttilskud. Desværre kan det være svært at opnå den rette mængde fedtsyrer kun igennem kosten, og derfor er et kosttilskud en god idé.

Hvad er fiskeolie godt for?

Fiskeolie er godt for rigtig mange ting. Olien er bl.a. antiinflammatorisk og derfor rigtig god, hvis du lider af gigt, har haft blodpropper, eksem, åreforkalkning og mange andre sygdomme. Desuden er omega-3 fedtsyrerne gode for både hjernen og hjertefunktionen.

Fiskeolie er lavet på hvilken slags fisk?

Mange fisk indeholder skadelige kemikalier og tungmetaller. Det er især gældende for større fisk som laks og makrel. For at undgå disse stoffer, er det derfor yderst vigtigt at se på, hvilken fisk der er anvendt til fiskeolien.

Reglen er, at jo større en fisk er, des mere indeholder den også af diverse tungmetaller og andre stoffer. Her er det fornuftigste valg at vælge en fiskeolie lavet på mindre fisk, som eks. sardiner og ansjoser. De små fisk har en kortere levetid, og dermed når de ikke at optage så meget af de farlige tungmetaller som de store fisk.

Hvor meget omega-3 skal jeg gå efter?

For at få en gavnlig effekt af fiskeolien og de gode fedtsyrer, EPA og DHA, skal du gå efter at få 600-1000mg fiskeolie om dagen, hvilket svarer til den anbefalede mængde på to fisk om ugen.

Indholdet og koncentrationen af omega-3 fedtsyrerne finder du bag på de forskellige bøtter med fiskeolie. Her kan du læse dig frem til, hvor meget EPA og DHA, der findes i hver kapsel.

Vær opmærksom på, at nogle producenter har en lavere koncentration i hver kapsel end andre, hvilket resulterer i, at du skal spise flere kapsler for at få den anbefalede mængde og for at få gavn af fordelene.

Det er altid en fordel at vælge en så høj koncentration som muligt i én kapsel, så du undgår at skulle spise flere kapsler, medmindre du ikke har noget problem med at spise op til 6 kapsler om dagen.

TOTOX-tallet

Totox-tallet (Total oxidation) er et tal, der beskriver målingen af din fiskeolies harskhed. Her er det bedst at gå efter et så lavt tal som muligt, da dette signalerer et renere produkt. Jo lavere tal, des renere produkt, og des bedre dufter og smager din fiskeolie. EU har sat en grænseværdi på 26, som fiskeolien ikke må overstige.

Flydende fiskeolie eller kapsler?

Der er umiddelbart ikke nogen præparater der er bedre end andre. Det hele afhænger af dine præferencer, og hvad du har det bedst med.

Kan du ikke lide at sluge kapsler, kan den flydende form være en mulighed. Omvendt kan kapsler være noget for dig, hvis du ikke kan fordrage tanken om flydende olie. Du skal dog være opmærksom på, at indholdet i kapsler versus i flydende form kan variere ift. den gavnlige og anbefalede mængde af omega-3 fedtsyrer.

Har prisen noget at sige?

Det er ikke bevist, at den billigste fiskeolie er dårligere end den dyreste eller omvendt. Igen handler det om mængden af omega-3 fedtsyrer i fiskeolien, og om, hvor mange kapsler du skal indtage for at få den anbefalede dosis. Hvis du vil undersøge priser på de forskellige mærker, kan du evt. udregne prisen pr. kapsel og prisen pr. anbefalede dosis. Det gør det mere overskueligt at se, om du skal vælge den billigste eller dyreste.

Sidst, men ikke mindst, er der nogle af de lidt dyrere mærker som er anti-opstød kapsler, hvilket vil sige, at du ikke oplever opstød ved at spise dem. Dette er endnu en ting at have in mente, når du sammenligner fiskeolie og priser.

Huskeregler når du køber fiskeolie

  • Vælg en fiskeolie lavet på mindre fisk som eks. sardiner og ansjoser, da de indeholder færre tungmetaller end laks og makrel
  • Vælg den højeste koncentration af EPA og DHA som muligt i olien og pr. kapsel, så du slipper for at skulle indtage flere kapsler ad gangen
  • Bestem dig for, om du vil have en olie i kapsler eller i flydende form
  • Sammenlign prisen på de forskellige mærker ved at udregne pris pr. kapsel og evt. pr. anbefalede dosis
  • Se grundigt efter et lavt TOTOX-tal