Artiklen indeholder reklamelinks

Ligesom det er vildt meget oppe i tiden at træne og spise sundt, er der også begyndt at komme mere fokus på tarmfloraens betydning for kroppens velbefindende. Det er nemlig ikke uden betydning, at maven fungerer, som den skal – tværtimod, har det vist sig, at maven og tarmene er noget af det vigtigste for hele vores system overhovedet. Derfor er mælkesyrebakterier også blevet en ”ting”

Om du har brug for mælkesyrebakterier eller ej, er en individuel vurdering. Men det er i hvert fald sikkert, at det er vigtigt, at mave- og tarmfunktionen i kroppen er i orden. Forskning viser, at det både kan have betydning for en række livsstilssygdomme og overvægt, men også for alvorlige sygdomme som kræft.

Hvad er mælkesyrebakterier?

Der findes flere bakterier i kategorien mælkesyrebakterier, som også kaldes probiotika – fælles for dem er, at de omdanner mælkesukker (lactose) og andre kulhydrater til bl.a. mælkesyre. Mælkesyre, eddikesyre og myresyre er tre fedtsyrer, som alle er gode at have i tarmsystemet.

Omdannelsen fra sukker til syre kaldes i denne forbindelse for fermentering. Kort fortalt er denne proces god for immunforsvaret. Mælkesyrebakterier er derfor gode at have i tarmene. I modsætning til, hvad navnet ellers antyder, har mælkesyrebakterier dog ikke noget med mælk at gøre. Tværtimod kan mælkesyrebakterier indsamles naturligt fra planter.

I tarmene medvirker mælkesyre til at regulere pH-værdien, således at skadelige svampe og bakterier dør eller i det mindste hæmmes. Derudover understøtter mælkesyre og nogle af de andre gavnlige fedtsyrer tarmens vigtige funktioner, f.eks. de peristaltiske bevægelser. Derudover hjælper syrerne til en bedre optagelse af den mad, vi spiser.

Hvem har godt af mælkesyrebakterier?

Som du måske har luret, har alle godt af de gavnlige effekter, som et godt niveau af mælkesyre i systemet har. Der er dog ingen grund til at tage nogen tilskud af noget, hvis man allerede har det godt i forvejen. Det kan dog være svært at vide, om noget kunne være bedre.

Mange af os er vokset op med ubalancer i systemet, og vi tænker ikke over, at et eller andet afdæmpet symptom kan betyde, at der faktisk er noget, der kunne være anderledes – vi ved simpelthen ikke, at det føles ”forkert”. Det kan være den oppustede følelse, mange har, når de har spist, som mange betragter som en normal del af livet, men som faktisk kan være tegn på, at man har glutenallergi.

Der er en lang række sygdomme, der kan kobles sammen med dårlige tarmforhold. Det er fx kroniske sygdomme som Morbus Chron, Colitis Ulcerosa og irritabel tyktarm. Fælles for disse er, at de har noget med tarmsystemet at gøre. Men havde du forestillet dig, at også din astma, allergi eller sågar din depression kan være påvirket af dårlig tarmflora? Også sygdomme som psoriasis og type 2 diabetes kan linkes til dårlig tarmflora.

Rigtig mange mennesker kan altså have godt gavn af at spise et tilskud af mælkesyrebakterier, og det er mange, der slet ikke forestiller sig, at de overhovedet har et problem med deres tarmflora. Mælkesyrebakterier købes i pilleform og indtages efter anvisningerne på den enkelte pakke.