Artiklen indeholder reklamelinks

Kosttilskud er populære, og det er en industri, som både i Danmark og på verdensplan omsætter for utroligt mange penge. Vi er i en tid, hvor vi gerne vil være sunde, og det kan nogle gange hjælpes på vej med næringsstoffer fra andre kilder end vores mad.

Selvom kosttilskud bliver præsenteret som produkter, der skal hjælpe på vores sundhed, er der jo også andre typer produkter, der har samme formål. Det mest prominente er selvfølgelig medicin, og netop kosttilskud og medicin har en meget klar skelnen mellem hinanden. De hører nemlig under hver sin lovgivning som en af forskellene.

Der findes også en række underkategorier af lægemidler, som umiddelbart kan minde om kosttilskud, så hvad er et kosttilskud egentlig?

Her kommer vi ind på, hvad et kosttilskud rent faktisk er, og hvad du skal være opmærksom på, når du gerne vil anvende kosttilskud.

Kosttilskud er ikke lægemidler

Det er godt nok kun lige ovenfor, at vi har slået fast, at der er forskel på kosttilskud og lægemidler. Det er alligevel værd at uddybe en lille smule, fordi der er en del følgevirkninger af den klassificering, som påvirker kosttilskud.

Kosttilskud som Biosym, vitaminpiller, proteinpulver og alt det andet hører eksempelvis under fødevarelovgivningen og Fødevarestyrelsen, som er væsentligt anderledes end lovgivningen på medicinområdet. Biosym skal ikke godkendes inden eventuel markedsføring, ligesom medicin skal, og man kan ikke få kosttilskud på recept – altså med tilskud.

Som det også ligger i ordet, skal kosttilskud agere som et supplement til kosten. Det må altså ikke antyde, at det behandler en bestemt sygdom. For at tage et eksempel må Biosym, som producerer flere forskellige kosttilskud, gerne sige, at man med deres produkter kan få C-vitamin, som er godt for det ene og det andet, men de må ikke sige, at deres produkter er gode mod fx forkølelse.

Som man kan læse på altomkost.dk, er der flere situationer, hvor det er oplagt og ligefrem tilrådeligt at tage kosttilskud, selvom man i vid udstrækning kan få kroppens behov dækket gennem kosten.

Oftest et smalt fokus

Omega 3

Når man taler om kosttilskud, taler man oftest om produkter, der giver et eller enkelte stoffer, som kroppen har brug for. Det er sådan noget som C-vitamin, jern, fiskeolie (som jo er flere omegafedtsyrer) eller lignende, man tager.

Her ser vi selvfølgelig bort fra den klassiske multivitaminpille, som supplerer på en række forskellige områder.

Det generelt smalle fokus stemmer godt overens med den måde, kosttilskud bliver tænkt på. De er som nævnt et supplement til en sund kost, og det er ikke meningen, at de skal gå ind og erstatte den mad, man ellers ville spise og skal leve af. Det er vigtigt at understrege.

Der er nogle perioder i folks liv, hvor der er brug for mere af en bestemt ting, og så giver det god mening at tage kosttilskud. Eksempelvis har gravide godt af at indtage folsyre, men ud over i forbindelse med en graviditet bliver det ikke anbefalet at tage i bred forstand.