Artiklen indeholder reklamelinks

Man kan supplere sin kost med et hav af forskellige produkter, som alle sammen indeholder noget, der er godt for os. Kosttilskud er populære i Danmark, og der kan være mange grunde til, at man har brug for en ekstra dosis af det ene eller det andet.

Dog kan der være lidt forvirring om, hvornår noget er et kosttilskud, og hvornår noget er naturmedicin.

Selvom de to kan minde meget om hinanden på nogle punkter, så er der væsentlige forskelle, man skal holde øje med. Nogle af dem har mere at gøre med forhandlerne, men det er stadig rart for forbrugere at kende dem.

Både kosttilskud og naturlægemidler forsøger at tilføre noget, man ikke får igennem sin normale kost, eller som man har brug for ekstra af. De to falder dog ind under hver sin lovgivning.

Kosttilskud – stort set en fødevare

Der er ikke lige så stramme regler for kosttilskud, som der er for lægemidler. Derfor er der også en masse forskellige kosttilskud på markedet i dag – nogle anslår, at tallet er over 1000 forskellige kosttilskud, der kan købes herhjemme.

Kosttilskud kan dog sagtens have en gavnlig effekt på bestemte gener eller lidelser. Senest har produktet Femarelle fået en masse omtale, fordi det er blevet påvist, at produktet hjælper på de fleste gener ved overgangsalderen.

Andre typer kosttilskud er noget så almindeligt som vitaminpiller, som indeholder vitaminer i normal dosis. På nogle områder kan producenter nemlig selv vælge, om noget skal klassificeres som et kosttilskud eller som et (natur)lægemiddel.

Så kan man spørge sig selv, hvorfor man ikke bare som producent vil vælge at lade sit produkt være et kosttilskud, men her kommer lovgivningen ind i billedet. For at blive et lægemiddel, skal produktet testes meget strengt, og man må ikke fra producent eller forhandlers side sige, at et kosttilskud hjælper på gener eller sygdomme.

Man må i grove træk ikke fortælle om produktets gavnlige effekt i forhold til sygdomme, fordi det ikke er testet eller godkendt af de danske myndigheder.

Naturlægemidler er fra planter

Naturlægemiddel – medicin fra naturen

Mellem kosttilskud og ”rigtig” medicin findes naturlægemidler. Det er produkter, der indeholder stoffer, i en koncentration, som ikke er højere, end den er i naturen. Ofte er det aktive stoffer fra planter, men det kan også stamme andre steder fra.

Naturlægemidler skal man normalvis ikke til lægen for at få recept på, og det er grunden til, at det ligger et sted imellem det, nogle vil kalde ”rigtig” medicin og så kosttilskud.

Modsat kosttilskud må man gerne reklamere med, at et bestemt produkt lindrer, forebygger eller hjælper på en sygdom eller lidelse.

Her vil der også på pakkerne stå, hvad produktet skal tages imod, og hvilken dosis, man skal tage.

Det er måske værd at bemærke, at selvom naturlægemidler kan lyde som om, de udelukkende består af ting fra naturen, så behøver det ikke nødvendigvis være sådan. Naturlægemidler må nemlig gerne indeholde stoffer, som ikke stammer fra naturen, eksempelvis til skabelsen af tabletten, som bindestof for det aktive stof eller lignende.

Det er ikke et krav, og der findes udelukkende naturlige naturlægemidler, men det er ikke et krav – går man efter det, skal man altså være opmærksom på indholdsfortegnelsen.