Artiklen indeholder reklamelinks

Utallige undersøgelser og forskningsresultater viser, at der er en sammenhæng mellem forældrenes sundhed og barnets velbefindende – ikke blot ved fødslen, men resten af livet. Det betyder, at man som forældre skal tænke over sin livsstil både før, under og efter graviditeten.

En af de sammenhænge, man har fundet, viser, at overvægtige kvinder og mænds børn ikke blot fra fødslen er tilbøjelige til at være overvægtige, men også resten af livet vil være mere tilbøjelige til at lide af overvægt. Ligeledes er der en række andre lidelser, der er uønskede, som man risikerer, når man fører en uhensigtsmæssig livsstil.

Folsyre eller folinsyre til gravide

Et af de meste kendte kosttilskud til gravide er folsyre, som også kan benævnes folinsyre. Det anbefales, at gravide tager folsyre allerede fra den dag, de planlægge at blive gravide og frem til graviditetens 12. uge. Folsyre købes i tabletform, men kan også fås i særlige vitaminpiller til gravide.

Folsyre er vigtigt i forhold til graviditet, da et øget indtag af folinsyre mindsker risikoen for neuralrørsdefekter, ligesom folinsyre bidrager til normal vævsdannelse. Folsyre er desuden et B vitamin, som også er essentielt for dannelsen af de røde blodlegemer.

D-vitamin

Det anbefales, at gravide kvinder indtager ekstra D-vitamin. Rigtig mange danskere tager i forvejen D-vitamin, da lys og solstråler ikke kommer engros i den danske sommer. Men netop derfor er det også vigtigt, at gravide kvinder får et tilskud, da de skal sørge for tilstrækkeligt med vitamin til både hende selv og barnet.

Hos barnet i maven er D-vitamin vigtigt for tænder og knogler, og barnet kan ikke få tilstrækkeligt D-vitamin til at sikre god knoglevækst, hvis moren er i underskud. Barnet skal ligeledes have D-dråber fra 5 uger efter fødslen.

Jern

Under en graviditet produceres der ekstra røde bloglegemer, der er med til at sikre ekstra ilt til barnet. I forhold til jern, sørger kvindens krop for, at barnet får den mængde, det skal have. Men kvinden selv risikerer blogmangel som følge af jernmangel, og derfor anbefales det, at kvinder indtager 40-50 milligram ekstra jern dagligt fra den 10. graviditetsuge.

Efter fødslen får mange kvinder også tilbudt jerntilskud som følge af større blodtab. For de, der bliver opereret i et kejsersnit, er det ganske naturligt, men kvinder, der har født vaginalt, kan også have behov for jerntilskud. Jerntilskuddet sikrer, at kvinden får produceret blodlegemer til det nye blod hurtigt, så hun ikke skal gå med blodmangel i alt for lang tid. Der skal jo være energi til den lille ny.

Kalk/ Calcium

Hvis en gravid kvinde ikke indtager minimum en halv liter mælk, yoghurt eller tilsvarende dagligt, er det nødvendigt med et tilskud af calcium på 500 milligram om dagen. Denne mængde anbefales til hele graviditeten. Kalk er, som de fleste er bekendt med, nødvendigt for tænderne og knogler dannelse, og kalkmangel kan føre til ringe knoglevækst. Dette er vigtigt for både mor og barn under graviditeten.

Folsyre, D vitamin og jern kan indtages hver for sig i form af tabletter, eller i multivitaminer særligt rettet mod gravide. Calcium tages i en tablet for sig.