Artiklen indeholder reklamelinks

Forstoppelse er bestemt ikke rart og kan, hvis man ofte er plaget, have ubehagelige konsekvenser for dagligdagen. Forstoppelse karakteriseres ved, at afføringen er hård og knoldet. Der findes flere årsager til, at forstoppelse forekommer, men de hyppigste må siges at være fiberfattig mad, mangel på motion eller for lidt væskeindtagelse. Derudover kan nogle typer af medicin også forårsage forstoppelse. Det er forskelligt, hvilke vaner man har i forbindelse med afføring, men hvis man meget sjældent har behov for afføringer, kan dette også tyde på forstoppelse.

Symptomerne på forstoppelse kan vise sig på forskellige måder. Nogle oplever smerte og blødning i forbindelse med afføring, mens andre får ekstreme mavesmerter. Hvis forstoppelsen varer over en måned, skal man søge læge. Der findes dog også andre metoder og tiltag, man selv kan benytte, før man søger læge. Det er vigtigt at have en sund livsstil i form af både motion og varieret kost, da dette hjælper på at skabe balance i selve fordøjelsessystemet, og samtidig medfører et generelt godt helbred. Derudover skaber fiberholdig kost også balance i fordøjelsessystemet. Dette skyldes, at fibre gør afføringen blød ved at holde på vandet. Hvis man, efter ændring af sin livsstil, stadig oplever problemer med forstoppelse, kan man i kortere perioder benytte afføringsmidlet magnesia.

Hvad er magnesia?

saadan virker magnesiaMagnesia er mineraler, som kan købes i håndkøb og ofte bruges som et mildt afføringsmiddel. Tabletterne anvendes mod forstoppelse og kan have en lindrende effekt på mavekatar, spiserørskatar og sure opstød. Det virksomme stof i magnesia er Magnesiumoxid og findes som tabletter, stikpiller, dråber og kapsler. Magnesia tabletterne virker vandbindende, da det optages fra mave-tarm-kanalen. Idet det virker vandbindende, bliver afføringen mere løs, og man har derved nemmere ved at skille sig af med det.

Mavekatar er en tilstand med tilbagevendende eller kroniske mavesmerter. For at lindre dette kan man også benytte magnesia, da mineralet i dette tilfælde er med til at neutralisere mavesyren og dermed skabe balance i maven.

Bivirkninger og alternative behandlinger

Der findes dog også en række bivirkninger i forbindelse med indtagelse af magnesia dak. De mest almindelige er diarré, luft fra tarmen, mavesmerter, opkast eller hovedpine. Derudover kan længere brug af magnesia som kosttilskud føre til træthed og kvalme, men disse bivirkninger forekommer dog sjældent. Hvis man oplever mange bivirkninger, og derfor ikke er tryg ved at indtage magnesia, kan man også benytte andre metoder som eksempelvis naturlægemidler. Hørfrø og fibre sætter gang i fordøjelsessystemet, og hjælper på forstoppelsen. Hvis man ikke kan få fibrene gennem sin daglige kost, kan løsningen være naturlægemidler hvori de blandt andet findes. Et eksempel på dette er Psyllium frøskaller, som virker mod forstoppelse og diarré. Psyllium frøskaller findes både som hele frøskaller, i kapsler og som kosttilskud. Ved brug af dette produkt får man altså et fibertilskud på en mere naturlig måde. Dette giver mere balance i fordøjelsessystemet, og er uden de mange bivirkninger, som magnesia kan føre med sig.