Artiklen indeholder reklamelinks

Der findes efterhånden utallige former for kosttilskud. Nogle kosttilskud har til formål at tilføre vitaminer og mineraler til kroppen for at styrke kroppens generelle sundhed, og så er der nogle kosttilskud, der i højere grad har til formål at fungere som skønhedspleje.

Kosttilskud til hud, hår og negle er skønhedsplejeprodukter, der plejer indefra i stedet for udefra. De har dermed til formål at tilføre de rette vitaminer, mineraler og urter til kroppen, som kan være med til at pleje din hud, dit hår eller dine negle. Måske er du fra naturens side udstyret med tyndt hår og derfor ønsker en kraftigere og mere voluminøs hårpragt. Det kan også være, at du døjer med problematisk hud eller flossede negle og derfor ønsker at få en flottere hud og stærkere negle. Her kan kosttilskud til hud, hår eller negle hjælpe og bidrage til en bedre version af dig.

Nogle mærker som for eksempel Pudderdåserne laver desuden alt-i-et-kosttilskud, der indeholder vitaminer og næringsstoffer, som giver pleje til både hud, hår og negle. Dette kan være særligt ideelt til dig, der ønsker at pleje alle tre ting. Hvis der er specifikke hudproblemer, du ønsker at komme til livs, eller du ønsker et sundere hår eller stærkere negle kan du dog også vælge blot at tage enkelte vitaminer som tilskud. I det tilfælde kan det være en god idé at vide, hvilke vitaminer eller mineraler du skal gå efter. Det giver vi dig svaret på herunder, hvor vi har beskrevet de vigtigste vitaminer og mineraler til huden, håret og neglene, hvis du ønsker at pleje dit ydre indefra.

Vitaminer til huden

Der findes en lang række af forskellige vitaminer, der er gode til forskellige formål. De vigtigste vitaminer, som du skal gå efter, hvis du ønsker at pleje din hud er: Vitamin A, Vitamin C, Vitamin K, Vitamin E og Vitamin B.

Vitamin A bliver også populært kaldet for retinol i hudpleje. A-vitamin er godt til akne og tør hud, og hjælper desuden med at stimulere cellefornyelsen og kan dermed være med til at reducere rynker og forbedre strukturen i huden. Vitamin C er en stærk antioxidant, der bidrager til kollagenproduktionen og er derfor god som anti-age pleje, fordi den mindsker rynker og fine linjer. Derudover hjælper C-vitamin med at opstramme og tilføre mere glød til huden.

K-vitamin hjælper med at minimere rødme i huden, og er derfor god mod rosacea. E-vitamin hjælper med at forebygge mod aldring, reducerer solskader og har en helende virkning på huden, hvilket gør den god som anti-age pleje. Vitamin B findes ofte i hudplejeprodukter under navnet Niacinamid. Niacinamid hjælper med at mindske rødme, bekæmpe uren hud og giver en mere ensartet hud.

Vitaminer og mineraler til håret

Mange af de samme vitaminer, som er gode til huden, er også gode til håret. De vigtigste vitaminer, som du skal gå efter, hvis du ønsker at pleje dit hår er: Vitamin A, Vitamin C, Vitamin B, Biotin og Vitamin E. Vitamin A bidrager til en normal cellevækst og dermed også en normal hårvækst. Derudover hjælper A-vitamin med at producere sebum i hovedbunden, som giver næring og fugt til hår og hovedbund samt gør håret sundere og mere glansfuldt.

Vitamin C bidrager som tidligere nævnt til produktionen af kollagen, som er en af hårets vigtigste bestanddele. Derudover beskytter C-vitamin håret mod frie radikaler og hjælper med at øge optagelsen af andre vitaminer og mineraler som Vitamin E og jern. Vitamin B er med til at fremme en normal sund cellevækst og hjælper med at opretholde et normalt hår. Alle typer B-vitaminer er gode for håret, men særligt Vitamin B12 og Vitamin B7 (biotin) er gode til pleje af håret.

Biotin er også et B-vitamin, men da det er et særligt vigtigt vitamin til at opretholde et sundt hår og ofte bliver brugt i kosttilskud til hår, vil vi også nævne den her særskilt. Biotin bidrager som sagt til et sundt hår og hjælper dig med at få et længere og sundere hår uden spaltede spidser. Vitamin E er en antioxidant, der beskytter håret mod oxidativ stress og forurening. E-vitamin har en helende og genopbyggende virkning på håret og bidrager til vedligeholdelsen af et normalt hår.

Udover disse vitaminer er mineraler som jern og magnesium også godt for håret. Jern er vigtigt for kroppen, men hjælper også med at styrke håret og bidrager til et sundt hår. Magnesium er god imod hovedbundsproblemer og fremmer et sundt og stærkt hår fra hovedbunden.

Vitaminer og mineraler til neglene

Mange af de næringsstoffer, der er gode til både hud og hår er også gode til neglene. De vigtigste vitaminer og mineraler, som du skal gå efter, hvis du ønsker at pleje dine negle er: Vitamin D, Vitamin B, herunder særligt Vitamin B2 og Biotin, samt mineraler som magnesium, kalk, svovl, zink og silicium. Disse vitaminer og mineraler hjælper med at styrke neglene og giver dig sundere og stærkere negle, som holder sig lange, smidige og flotte.