Artiklen indeholder reklamelinks

Det er ikke alle gode fedtsyrer, vi har naturligt i kroppen. Omega-3 fedtsyrer er sunde, og har blandt andet en positiv effekt på hjertesygdomme og leddegigt, men er samtidig en af de slags fedtsyrer, der ikke findes i kroppen. Derfor er det vigtigt at indtage omega-3 på andre måder. Man kan få det gennem kost som eksempelvis fisk og forskellige frø. Mange benytter også kosttilskud for at få sin daglige dosis, hvis de ikke bryder sig om nogle af de fødevarer, som fedtsyren findes i. Fiskeolie indeholder omega-3 fedtsyrer, og kan indtages som kapsler eller som levertran. Ved at indtage fiskeolien får du din daglige dosis af de livsnødvendige omega-3 fedtsyrer uden at indtage fødevarer, du ikke kan lide. Inden man hopper om bord på fiskeolie-vognen, er der dog nogle ting, man skal være opmærksom på.

Mini-guide

find den rigtie fiskeolie herFiskeolie kategoriseres som flerumættede fedtsyrer, og indeholder EPA og DHA, der i kroppen integreres i cellernes membran-lag i kroppen. Efter indtagelse omdannes olien til eikosanoider, som udsender hormonsignaler. Fiskeolie-tilskud er ved ekstrakt fra fede fiskearter som eksempelvis sild og laks. Fiskeolie i både kapsler og levertran indeholder vitaminer og mineraler, som også er med til at give forskellige sundhedsmæssige fordele.

Der er et hav af forskellige teorier om, hvor meget fiskeolie man skal indtage. Det kommer naturligvis altid an på, hvad formålet med indtagelsen er. Vil man blot pleje kredsløbet, kan det være fint med et dagligt tilskud på 500-1000 mg omega-3. Hvis formålet med fiskeolien er at mildne smerter eller sygdomme, skal man have op til 3000 mg dagligt tilskud af fiskeolie.

Der findes mange forskellige præparater i forskellige prisklasser. Der er dog sjældent en sammenhæng mellem pris og virkning. Det eneste man skal holde øje med er, hvor stort et indhold af omega-3 fiskeolien har. Jo mere – jo bedre. Normalt vil man sige, at fiskeolie i kapselform er bedre end levertran, da levertran ofte indeholder en del overflødigt fedt. Hvis man benytter sig af kapslerne, får man udelukkende det omega-3, man skal have, uden at skulle bekymre sig om overflødige ingredienser.

I lang de fleste tilfælde vil man anbefale at få omega-3 fedtsyrer gennem sin daglige kost – altså at spise meget fisk. Fiskene indeholder nemlig ikke kun omega-3, men også mange andre sunde stoffer som eksempelvis proteiner. Derfor skal fiskeolie bruges som løsning, hvis man enten ikke kan lide fisk, eller hvis man bare ikke får det nødvendige omega-3 gennem sin daglige kost. Fisk kan også indeholde miljøgifte, og i disse tilfælde er fiskeoliekapsler naturligvis mere sikre end fisk. Myndighederne i Danmark kræver, at alle fiskeolieprodukter tjekkes for giftstoffer.

5 fordele ved fiskeolie

Før man investerer i kosttilskud, har man måske brug for at vide, hvilke konkrete virkninger det har. Derfor kommer der her 5 fordele ved at indtage fiskeolie:

  • Fremmer forbrændingen af overflødigt kropsfedt og kan føre til vægttab
  • Fremmer opbygningen af muskler og vedligeholder muskelfunktionen
  • Har positiv indflydelse på immunforsvaret
  • Øger insulinfølsomhed og opretholder et sundt stofskifte
  • Stabiliserer hjerteproblemer og reducerer højt blodtryk

faa hjaelp til din krop saadan herOmega-3 fedtsyrer er altså livsnødvendigt for vores ve og vel. Det findes som sagt ikke naturligt i kroppen, og skal derfor indtages gennem enten kost eller tilskud. Hvis du er vild med fisk så sørg for at lave det ofte og brug eksempelvis chiafrø i din madlavning. Hvis du hele tiden har det i baghovedet, kan du sagtens få alt det omega-3, du skal have blot gennem din almindelige kost. Dog skal du heller ikke være bange for at erkende, at du ikke får nok. Fiskeolie er et godt alternativ, som giver dig de livsnødvendige stoffer uden, at du skal spise fisk eller frø.