Alt hvad den gravide indtager under graviditeten, har indvirkning på det ufødte barns udvikling. Som gravid har du behov for flere næringsstoffer, og det er derfor vigtigt at indtage den rette kost og supplere med særlige kosttilskud til gravide. Det er en skrøne at gravide skal spise for to. Hvis du spiser sund mad i moderate portioner, er både du og dit barn dækket ind. En øget mængde mad vil blot sætte sig som ekstra kilo på kroppen. Læs videre og bliv klogere på hvad du bør indtage som gravid, og hvilke kosttilskud der anbefales gennem graviditeten.
Spis den rette kost
En sund og varieret kost kombineret med en aktiv livsstil er alfa og omega for et velskabt barn og en graviditet uden for mange skavanker. Hvis du følger de officielle kostråd, er du godt på vej. Vælg magre produkter frem for fedtholdige. Minimer kødindtaget og skru i stedet op for bælgfrugter, grøntsager og fisk som er spækket med sunde vitaminer og mineraler. Spis frugt hver dag og sluk tørsten i vand frem for sukkerholdige drikke. Sørg for at nok fibre gennem fuldkornsprodukter og mindsk derved risikoen for forstoppelse. For at fosteret kan udvikle sin hjerne, er der behov for sunde fedtkilder fra planteolier, nødder og kerner, avocado og fisk.
Undgå disse fødevarer
Som gravid er der visse fødevarer, du skal holde igen med eller helt undgå. Hold igen med usund mad såsom slik, chips, kage og chokolade. Det er vigtigt at spise sig mæt i sunde fødevarer og i stedet gemme et stykke kage til dessert i ny og næ. Undgå at spise råt eller ikke-gennemstegt kød, da det kan indeholde parasitten toxoplasma gondii, der kan give haresyge, som er skadeligt for fosteret. Det samme gør sig gældende med upasteuriseret mælk og bløde råmælksoste. Du bør også undgå lever og levertran, da det indeholder retinol. Selvom det er sundt med fisk et par gange om ugen, er der visse fiskearter, gravide bør undgå. Østersølaks og store udskæringer af tun, aborre, sandart og oliefisk er fisk du bør undgå – også på sushi. Fisk og fiskepålæg fra supermarkeder kan du dog trygt lægge i indkøbsvognen.
Husk at spise dine kosttilskud
Selvom du spiser sundt og varieret, kan det stadig være svært at få dækket det anbefalede behov for vitaminer og mineraler tilstrækkeligt. Særligt hvis du er ramt af kvalme og opkast, og kun spiser små portioner mad. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at gravide indtager forskellige kosttilskud gennem hele graviditeten. Kosttilskuddene er med til at sikre, at den gravides krop og fosteret vokser under de bedste betingelser ved at få tilført vigtige vitaminer og mineraler. Folsyre er et vigtigt vitamin, som tages frem til 12. graviditetsuge. Folsyre forebygger misdannelser af fosterets hjerne, kranie og rygmarv. Et andet vigtigt tilskud er jern, som mange kvinder er i underskud af. Et af symptomerne på jernmangel er træthed og hovedpine. Jern øger mængden er blod, hvilket er nødvendigt i forbindelse med fødslen, for at undgå blodmangel i tilfælde af at fødslen går galt. Det anbefales at tage 40-50 mg jern fra 10. graviditetsuge. Hvis du ikke får tilstrækkeligt med mejeriprodukter (minimum en halv liter om dagen) anbefales et dagligt kalktilskud på 500 mg. Kalk er med til at opbygge fosterets knogler, og samtidig styrker det den gravides knogler, som belastes på grund af vægtøgningen. Sidst men ikke mindst bør den gravide supplere med et tilskud af 10 mikrogram D-vitamin. D-vitamin fremmer optagelsen af kalk, og bør tages gennem hele graviditeten. Kosttilskud til gravide kan købes på apoteket, i Matas og hos helsekostbutikker.