Artiklen indeholder reklamelinks

Veganisme – altså det at leve vegansk uden at indtage eller benytte sig af animalske produkter – er en levevis, som har fået mere og mere opmærksomhed de senere år. Det bliver blandt andet anset for at være en med moralsk og miljørigtig levevis end den konventionelle, når man spørger dem, som praktiserer det.

Det er dog ikke nødvendigvis helt uden komplikationer at leve vegansk. En ting er at undgå ikke-fødevareprodukter, som er fri for animalsk indhold, og som kan være svær nok i sig selv at finde, men en anden ting er ens kost.

Hvis man skærer kød og andre animalske produkter ud af sin kost, kræver det lidt planlægning og oplysning at få de mineraler og vitaminer, man skal bruge.

Kød, æg og lignende indeholder nemlig især B12-vitamin, som man ikke får som veganer, og derfor skal man finde en anden kilde til dette.

Danske Biosym fører an med vegansk kosttilskud

Når man nu ikke kan få nok B12-vitamin af en normal vegansk kost, må man få det andre steder fra, og det er i form af et tilskud af vitaminet. Danske Biosym er en virksomhed, som har taget et kig på antallet af veganere og set, at der var et behov – derfor har Biosym veganske kosttilskud i sit sortiment.

Som man måske kan tænke ud af konteksten, er det ikke altid åbenlyst, hvorvidt der er brugt animalske produkter i produktionen af forskellige ting. Piller, tabletter og lignende kunne sagtens være noget, man ikke tænkte over kunne indeholde animalske produkter.

Mærker som Biosym har meget eksplicit fortalt, at i hvert fald bestemte af deres kosttilskud er egnede for veganere, og her kan denne gruppe altså vide sig sikre på, at de lever op til sin ønskede måde at leve på. Det er ikke alle, og derfor kan man godt anse Biosym som lidt af et foregangsmærke.

Naturligvis også for vegetarer og alle de andre

Veganer

Selvom kosttilskuddet i Biosyms tilfælde hedder OmniVegan i den store udgave med en masse gavnlige mineraler og den slags, så kan alle andre naturligvis også bruge dem, hvis man har lyst til det.

Vitaminpiller er stadig populære, og man behøver selvsagt ikke være veganer eller vegetar for at tage kosttilskuddet. Ifølge Vegetarisk Forening findes der en masse forskellige bøjninger af begreberne, som ligger tæt på veganer og vegetar.

Nogle supplerer en ellers vegetarisk kost med mælkeprodukter eller æg, nogle spiser også fisk, og endnu andre lever overvejende vegetarisk, men kan til tider spise kød. Hvilket kosttilskud der er bedst, kommer an på ens kost.

Kødfri bliver mere og mere in

I en undersøgelse fra 2017 peger resultatet på, at rigtig mange danskere har taget stilling til deres forbrug af kød. Hver femte dansker har en kødfri dag, og godt 300.000 danskere undgår kød mindst halvdelen af ugens dage.

Her kan det være en god ide at undersøge, om man stadig får nok især B12-vitamin, når man holder disse kødfrie dage. Hvis man supplerer med eksempelvis æg og mælk, kan det sagtens være, man får nok, men det er alligevel være en god ide at undersøge.

Vælger man en af disse ”kompromisløsninger” i forhold til en vegetarisk og vegansk livsstil, kan man måske nøjes med at tage kosttilskud, som primært består af eksempelvis B12-vitamin, fordi man får dækket de andre behov af kosten.