D-vitamin er et vigtigt vitamin for kroppen, da det er med til at danne knogler i kroppen. Det hjælper desuden med at optage kalk, du indtager i din kost, og derfor er det vigtigt ikke at mangle vitaminet. Men grundet det danske vejr, så er mange danskere i risiko for netop D-vitamin mangel.

Om vinteren er der nemlig knap så meget sollys som om sommeren. Derudover opholder vi os for det meste indenfor, og det betyder tilsammen, at mange danskere ofte får D-vitamin mangel. Derfor anbefales det ofte at tage D-vitaminer som kosttilskud, hvis du vil undgå at mangle det vigtige vitamin. Men når det så bliver sommer, og solen kommer frem, skal du så stadig tage kosttilskud med D-vitamin? Det kan du blive klogere på her.

Hvornår er D-vitamin nødvendigt?

Når den danske sommer indtræffer fra maj/juni-august, vil der i størstedelen af tiden være solskin. Når du bevæger dig udenfor i solen, når den er kraftigst, vil du efter kort tid have fået den mængde D-vitamin, som din krop har behov for. Det kan tage en smule længere tid, hvis du opholder dig i solen på andre tidspunkter af døgnet.

Men selvom der ofte er sol i Danmark, når vi rammer sommerferieperioden, er der desværre også risiko for, at sommeren ender i regn og grå skyer, hvilket medfører en begrænset mængde sol. Hvis dette sker, kan der være risiko for, at du ikke får den tilstrækkelige mængde vitamin, og her kan et kosttilskud være en god idé.  

Hvor meget D-vitamin skal du have?

Som hovedregel er det nok at tage et kosttilskud med D-vitamin på 10 mikrogram i sommerhalvåret, fra maj-september, hvis du er en sund og rask voksen eller børn der er over 4 år.

Er du ældre, og over 70 år, har du et større behov for vitaminer og mineraler, og derfor bør du tage et kosttilskud med D-vitamin på 20 mikrogram i kombination med kalk. Dette kan være med til at forebygge knogleskørhed og brud på knogler.

Gravide er også i en gruppe, som har behov for at tage kosttilskuddet om sommeren. Dette for at forhindre, at babyen ikke lider af mangel på D-vitamin. Er du typen, der ikke bevæger dig udenfor ret meget om sommeren, eller måske har en hel del beklædning på, så er du også i risiko for at få mangel på D-vitamin. Derfor anbefales det også, at du tager et kosttilskud på 10 mikrogram, hvis du ikke får den daglige mængde sollys pga. tøj eller andre omstændigheder.

Få lægen til at se, om du har D-vitamin mangel

Det er sjældent, at mangel på D-vitamin bliver meget alvorligt, men manglen på vitaminet kan medføre bløde knogler og/eller tænder. Derfor skal du være opmærksom på, om du får nogle symptomer, som kan tilskrives mangel på vitaminet. Oplever du nogle af nedenstående symptomer, bør du tage kontakt til lægen:

  • Træthed i muskler – svært ved at rejse sig uden støtte
  • Smerter i muskler eller knogler
  • Træthed

Lægen kan med en simpel blodprøve finde frem til, om du mangler det vigtige vitamin. Herefter kan du få klar besked om du har behov for et kosttilskud. Har du det, kan du nemt få dette på apoteket.